Yerel basın ; E.Uzel - Fotomaç Kayseri

Yerel basın; E.Uzel - Fotomaç Kayseri - Uzel Ajans A.Ş.

Evet tam 6 yıl oldu ben gazeteciliğe başlayalı, şimdi Sabah Kayseri, Takvim Kayseri ve Fotomaç Kayseri Gazetelerinde zaman zaman köşe yazıları yazmaktayım.. İngilizce öğretmenliğimi yapacağım diye üniversiteyim okudum ama gel gör ki bu gazetelerde yazılar, haberler yazmaya başladım..

Zaman zaman şehrimizdeki yerel gazete sahipleriyle sohbetler ediyoruz. Hiç kimse gazetecilikten memnun değil. ”Gazetecilik artık karın doyuran bir meslekten çıktığını” söylüyorlar.. Anadolu da yerel basın çalışanı olmak, gazete çıkarmak ateşten gömlek giymekten farksız oldu... Hele bu kağıt zamlarından sonra gazetelerin hayatlarını nasıl idame ettirecekleri meçhul. Gazeteciler bu dönemde artık farklı görüş ve siyasi noktalardayız demekten önce gazetecilikte ortak zemini yakalamak bileşim yapmak akıllı çözümler üretmek zorundadır.. Artık, haber ve bilgi edinme sürecinin hızlandığı günümüzde basılı gazetelerin şansının her geçen gün azaldığını görsek te basılı gazetelerin bu zorlu sürecin üstesinden geleceğini düşünüyorum.. Ben şahsen gazetesiz bir yaşam düşünmenin mümkün olmadığını savunanlardanım.

Günümüzde güçlü ekonomik yapısı olmayan yerlerde yerel gazetelerin yaşaması maalesef mümkün değil. Yerel gazetelerin en büyük gelir kaynağı şüphesiz basın ilan kurumundan alınan ilanlar ve aboneliktir. Yalnız burada BİK ten sadece alım satım ilanları geliyor. Aslından icra ve diğer mahkeme ilanları da gelse gazeteler biraz daha nefes alırlar. Bu ilanlar ve abonelikler de olmasa yerel yayın yapan gazetelerin sayısı daha da azalacak. Yerel gazeteler gazeteciliğin yanında, kent kültürüne sahip çıkarak kentlilik bilincini ve aidiyet duygusunu besliyorlar. Unutulmamalıdır ki yerel basın çok sesliliğin ve demokrasinin teminatı ve sigortasıdır. Çok sesliliği ve demokrasiyi yaşatmak istiyorsak yaşadığımız yerin yerel gazetelerine sahip çıkmalıyız. Aslında Sanayi Odası, Ticaret odası, OSBler, ticaret borsası, esnaf odaları, diğer kuruluşlar destek amacıyla ek katkı yaparak ilanlar vermeli, destek olmalı. Oda ve kuruluşların ödediği her kuruş yerel gazetelerinin yaşamasına katkı sağlayacağını düşünmekteyim..

Gazetelerde kendilerini daha güçlü temsil edebilmek için bu bölünmüşlüğün mutlaka ortadan kaldırılması ve birleşmeler yapılması gerekir. Aralarında dayanışma birlik ve beraberlik olmayan gazeteciler ve basın kuruluşları bu konulara el atmadığı sürece yerel basın erimeye hatta yok olmaya doğru hızla gitmektedir.

Birliktelik sağlanırsa güçlü adımlar atılır diye düşünüyorum..